luni, 3 iunie 2019

Dreptul la familie



  1. Drepturile copilului. Dreptul la familie



(Educatie sociala clasa a-v-a, Editura Press S.R.L)

(Educatie sociala clasa a-v-a ,Editura Ascendia S.A)


(Educatie sociala clasa a-v-a, Editura Press S.R.L) 


(Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Sigma S.R.L)

\
Familia este unitatea de bază a societății și mediul natural pentru creșterea și bunăstarea copilului. Familia are principala responsabilitate pentru protecția și îngrijirea copilului.
Orice copil trebuie să crească într-un mediu familial, care să-i asigure fericire, dragoste și înțelegere. Niciun copil nu poate fi separat de părinții săi, cu excepția cazurilor când acest lucru este necesar pentru bunăstarea sa. Copilului lipsit de mediul familial trebuie să i se asigure protecția și îngrijirea necesare.
Statul trebuie să respecte drepturile și responsabilitățile familiei pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Statul trebuie să asigure protecție șiasistență  familiei.

(Educatie sociala clasa a-v-a ,Editura Ascendia S.A) 

(Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Corvin S.R.L)

Familia este primul grup căruia îi aparținem, iar fiecare copil are dreptul de a avea o familie. Membrii unei familii au drepturi, dar și responsabilități și sunt legați unii de ceilalți prin relații de rudenie.
Familia îndeplinește, în raport cu membrii săi, mai multe funcțiifuncția biologică (de procreare și de creștere a copiilor), funcția psiho afectivă (familia oferă membrilor săi siguranță, îi ajută să depășească obstacolele etc.), funcția economică (asigurarea condițiilor necesare vieții și dezvoltării membrilor săi) și funcția educativă(transmiterea limbii, a modelelor de comportament etc.).
Procrea: a da naștere, a da viață, a zămisli, a face să apară pe lume.
Suprem: mai presus de toate; cel mai de sus, cel mai înalt, cel mai bun etc.
Eu și familia
Familia
Art. 48
Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.
(Constituția României)
Art. 18
Statele părți vor depune eforturi pentru asigurarea recunoașterii principiului potrivit căruia ambii părinți au responsabilități comune pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Părinții sau, după caz, reprezentanții săi legali sunt principalii responsabili de creșterea și dezvoltarea copilului. Aceștia trebuie să acționeze, în primul rând, în interesul suprem al copilului.
(Convenția ONU cu privire la drepturile copilului)
Drepturi și responsabilități
Părinții au responsabilități față de copiii lor, dar și drepturi, care se exprimă prin ceea ce se numește „autoritate părintească” și care trebuie exercitată numai în interesul copilului.
La rândul său copilul, în familie, trebuie să se bucure de anumite drepturi, care, la rândul lor, presupun existența unor responsabilități.
O lume mai puțin fericită
Familia trebuie să asigure copilului un mediu potrivit de viață (condiții materiale, afecțiune, dragoste, ocrotire) în care să se formeze și să se dezvolte.
Din nefericire, nu întotdeauna se întâmplă astfel. Există familii care, chiar dacă își doresc, nu reușesc să asigure copiilor lor cele necesare unei existențe normale, uneori nici măcar o locuință.
La fel de bine însă, există familii în care drepturile copilului nu sunt respectate, iar responsabilitatea revine în mod direct părinților sau celor care au în grijă acei copii.
O astfel de situație este, de exemplu, violența împotriva copiilor, aceasta punându le în pericol dezvoltarea fizică și mentală. Alte situații pot privi privarea copiilor de dreptul la educație, privarea acestora de timp liber, exploatarea economică etc.
Indiferent de cauze, astfel de situații se cer semnalate și căutate căi de soluționare a lor.
(Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Corvin S.R.L)


(Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Corvin S.R.L)



Am drepturi și responsabilități în familie
Dreptul la familie
Descoperim 


       (Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Grup Editorial Litera)
     
     Familia este prima noastră lume, mediul în care creștem, ne dezvoltăm, ne formăm. Ai învățat în lecția precedentă că părinții îți dau un nume, că trebuie să îți asigure cele mai bune condiții de dezvoltare, într-o atmosferă de fericire, dragoste și înțelegere.

        Nu toate familiile sunt la fel. Cei mai mulți copii locuiesc împreună cu părinții lor. Unii copii însă locuiesc doar cu mama sau cu tata. Alții locuiesc doar cu bunicii sau cu alte rude. Dar, chiar dacă nu toate familiile sunt la fel, toate au rolul de a le asigura copiilor un mediu stabil, în care aceștia să crească și să se dezvolte în condiții cât mai bune.

       

       Părinții au împreună obligația de a-i crește pe copii, de a-i proteja și de a le asigura un mediu prielnic pentru dezvoltare, apărându-le drepturile și luând decizii în interesul acestora.   
      (Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Grup Editorial Litera)
    Pentru îndeplinirea acestor sarcini, părinții sunt sprijiniți de stat, prin instituții și servicii în domenii ca sănătatea, educația, protecția și asistența socială. În cazul în care familiile nu pot asigura respectarea tuturor drepturilor unui copil, instituțiile de protecție a copilului sunt obligate să facă un plan de măsuri, astfel încât să prevină separarea copiilor de familiile lor.
        Copiii au dreptul de a-și cunoaște părinții și de a fi îngrijiți și educați de aceștia. În cazul în care au fost adoptați, au dreptul să-și cunoască părinții naturali. În cazul în care părinții se despart, copilul are dreptul de a păstra legătura cu ambii părinți.
 
(Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Grup Editorial Litera)
Info +
„Copilul are dreptul să fie crescut în condiții care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială. În acest scop părinții sunt obligați:
a) să supravegheze copilul;
b) să coopereze cu copilul și să îi respecte viața intimă, privată și demnitatea;
c) să informeze copilul despre toate actele și faptele care l-ar putea afecta și să ia în considerare opinia acestuia;
d) să întreprindă toate măsurile necesare pentru realizarea drepturilor copilului lor;
e) să coopereze cu persoanele fizice și persoanele juridice care exercită atribuții în domeniul îngrijirii, educării și formării profesionale a copilului.”
(Legea nr. 272/2004, art. 37)
(Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Grup Editorial Litera)


                                                                        (Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Corvin S.R.L) 


(Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Corvin S.R.L)



(scoala-familiei.ro)

Educația realizată în familie trebuie și poate să asigure dezvoltarea fiecărui copil în mod sănătos, atât sub aspect fizic și psihic, cât și sub aspect moral. Prin preocuparea constantă a părinților pentru asimilarea, de către copii, a unor reguli sănătoase de viaţă. Aceste reguli trebuie sa vizeze obișnuirea copilului cu un program regulat privind alimentația, somnul, învațatul, educația fizică. Este bine cunoscut, că majoritatea bolilor sunt generate de ignorarea unui asemenea program. Ori, fără asigurarea unei sănătăți fizice și psihice…
(Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Sigma S.R.L)

Aplicatii practice:

Studiu de caz
1.Citește cu atenție textul și încearcă să răspunzi la întrebările de mai jos:
„Sunt un copil găsit. Cu toate acestea, până la opt ani am crezut că am și eu o mamă, ca toți ceilalți copii, deoarece, de câte ori plângeam, o femeie mă strângea la piept și mă legăna cu atâta drag, încât lacrimile îmi secau pe loc … Iar când mă luam la harță cu vreun tovarăș de joacă, ea mă punea să-i povestesc pricina și, mai totdeauna, îmi dădea dreptate sau îmi alina necazul cu vorbe duioase. Pentru toate acestea și pentru multe altele, pentru felul cum îmi vorbea și cum se uita la mine, pentru dezmierdările ei și pentru blândețea cu care mă dojenea, credeam că este mama mea. Și iată că într-o bună zi am aflat că nu-mi era decât doică… Satul meu, … mai bine-zis satul în care am fost crescut, căci un sat natal sau un loc de baștină eu n-am avut, tot așa cum n-am avut nici tată și nici mamă… ”
(Hector Malot, „Singur pe lume”)
1. Care sunt elementele care îl făceau pe acest copil să se simtă ca într-o familie?
2. Crezi că titlul romanului – „Singur pe lume” – se referă doar la lipsa familiei?
(Educatie sociala clasa a-v-a ,Editura Ascendia S.A)  



(c.b.c.ro)  


2.Citește textul de mai jos și explică de ce este de datoria unui copil să-și iubească și să-și respecte părinții.

„— Părinții! Bătrânul acela paralizat, bunicul tău! Femeia aceea culcată cu capul pe masă, mama ta!
M-am ridicat și, cu o voce poruncitoare de data asta, am strigat:
— Taci, Mattia, nu vorbi așa! Nu vorbi așa! Îți interzic! Vorbești despre bunicul, despre mama mea, trebuie să-i respect și să-i iubesc.
— Ar trebui, dacă ar fi părinții tăi, dar dacă nu sunt nici bunicul, nici tatăl, nici mama ta, nici frații tăi, trebuie să-i mai respecți și să-i mai iubești?” 
Singur pe lume, de Hector Malot

3Un copil pus să aleagă între părinții care divorțează se află într-o situație dificilă. Cum crezi că s-ar putea respecta dreptul la familie al unui astfel de copil în această situație?
Exprimăm opinii

4. Folosind citatul ca paragraf de început, scrie o compunere cu titlul „Cât de importantă este familia pentru copii”. 
„Acum încearcă să îți imaginezi cum ar fi fost debutul vieții tale fără părinți, fără bunici. Nu-i așa că ai rămas singur în tablou? Privește partea bună: acesta a fost doar un exercițiu de imaginație, care tocmai s-a încheiat. Pentru noi s-a încheiat.” 
5. Ce crezi despre sarcinile din gospodăria familiei care uneori îți sunt încredințate:
a) Îți iau din timpul pentru lecții sau pentru joacă.
b) Îți oferă posibilitatea să înveți roluri pentru viața de adult.
c) Te fac mai responsabil.
d) Ești mulțumit că poți să-ți ajuți părinții.
Argumentăm

6.Un copil de 8 ani, care călătorea singur, a fost reținut pe aeroportul din Paris, după ce a încercat să intre în Franța cu acte de identitate false. Băiatul fusese urcat în avion chiar de către mama sa, care voia să-l trimită unor rude din Franța, crezând că acolo va avea o viață mai bună (www.ziare.com).
a) În opinia ta, ce drepturi i s-au încălcat copilului?
b) Cine crezi că este răspunzător de încălcarea drepturilor acestui copil?



(alfaomega.ro)

(Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Sigma S.R.L)


(Educatie sociala clasa a-v-a,Editura Aramis.S.R.L)